Augmentin tegen een lage prijs in Nederland

Augmentin is een krachtig antibioticum dat wordt gebruikt om een breed scala van bacteriële infecties te behandelen. Dit geneesmiddel werkt tegen veel bacteriële infecties, maar niet tegen infecties veroorzaakt door virussen, zoals verkoudheid of griep. Voor de behandeling van verkoudheid en griep, klik hier.

Het kan moeilijk zijn een arts te vinden die nog nooit Augmentin heeft gebruikt. Therapeuten, kinderartsen, urologen, gynaecologen, KNO-artsen – artsen van alle specialismen stellen hun praktijk niet voor zonder het antibioticum. Bovendien, in vele protocollen voor de behandeling van verschillende ziekten.

En patiënten en artsen zien Augmentin als het moderne antibacteriële middel. Ondertussen is het medicijn al tientallen jaren op de markt.

De combinatie van amoxicilline en clavulaanzuur, die de basis werd van Augmentin, werd in 1977-1978 ontwikkeld door wetenschappers van het Britse bedrijf Beecham. Later, in 1984, verkreeg de farmaceutische reus een octrooi voor het oorspronkelijke Augmentin. Vandaag de dag produceert de firma GlaxoSmithKline, pravopreemenik Beecham, nog steeds het geneesmiddel. WHO – Wereldgezondheidsorganisatie – Augmentin is opgenomen in de lijst van essentiële geneesmiddelen.

De populariteit van het geneesmiddel in de wereld is zo groot dat het tot de tien best verkochte antibiotica behoort. De feedback van patiënten en artsen over Augmentin is bijna unaniem en bevestigt alleen maar de universele liefde voor het geneesmiddel.

Augmentin kopen

Wat is de prijs van Augmentin tabletten bij Euro-Augmentin.com?

U kunt Augmentin antibioticum zonder recept online kopen in onze apotheek. Bekijk onze prijzen, kies de dosering die u nodig heeft en bestel bij uw apotheek.

Prijs van Augmentin 1 g tabletten

10€35.92
20€56.17
30€76.42
60€137.17
90€197.92
120€258.68
180€380.19
270€562.44

Prijs van Augmentin 625 mg tabletten

30€58.52
60€89.39
90€120.26
120€151.12
180€212.86
270€305.47

Prijs van Augmentin 375 mg tabletten

30€46.07
60€68.51
90€90.96
120€113.41
180€158.30
270€225.64
360€292.99

Samenstelling en vrijgiftevorm van Augmentin

Amoxicilline is een halfsynthetisch penicilline-antibioticum met een breed werkingsspectrum. Het is bijna het analoog van ampicilline, dat alleen verschilt door kleine structurele veranderingen in de chemische formule. De structuur omvat Augmentin amoxicilline in trihydraatvorm.

Clavulaanzuur – een gistingsproduct van de Gram-positieve bacterie Streptomyces clavuligerus. Deze stof zit als kaliumzout in Augmentin.

Elke tablet is omhuld met een beschermende film, die de werkzame stof beschermt tegen de agressieve werking van zoutzuur in de maag.

Soms geven artsen die Augmentin voorschrijven de totale dosering van het antibioticum en clavulaanzuur aan. Zo vindt u vaak een recept met een vergelijkbare inhoud: Tab. Augmentin 1000mg. Het is duidelijk dat de arts een gemiddelde vorm van de antibiotica-afgifte heeft die 875mg amoxicilline en 125mg clavulaanzuur bevat. Zowel de eerste als de tweede doseermethode zijn geldig.

Kan de Augmentin-pil worden gesplitst?

Sommige Augmentin-tabletten, vooral de 500 mg dosering (675 mg inclusief clavulanaat), hebben een cross-over risico. Veel patiënten vinden het risico van afscheiding noodzakelijk voor de tablet om de dosering te verlagen.

Natuurlijk is het vanuit economisch oogpunt echt voordelig. De kosten van bijvoorbeeld Augmentin 250 mg tabletten zijn veel hoger dan de helft van een 500 mg tablet. Maar in feite waarschuwt de fabrikant dat het risico van kruisbesmetting voor selectie niet een lagere dosering is. Augmentin risk tabletten hebben een meer esthetische functie. Het scheiden van tabletten wordt afgeraden: als na het scheiden de coatingfilm vernietigd is en de inhoud van een tablet kan reageren met zoutzuur in de maag.

Bovendien zijn apothekers voorzichtig, dat het breken van de riskante tabletten in twee delen om te anticiperen op de inhoud van de werkzame stoffen gevormd in de helften is bijna onmogelijk. En de waarschijnlijkheid dat beide kanten van het tablet gelijk gedoseerd zijn, is nogal illusoir.

Dus niet filosoferen. Gelukkig maakt Augmentin onderscheid tussen vormen met rijke afgifte, en kan iedere patiënt, ongeacht leeftijd en gewicht, de gewenste dosering nemen.

Amoxicilline Clavulanate bescherming of waarom?

Veel patiënten vragen zich inderdaad af wat de functie is van clavulaanzuur? Wat doet de drug in een andere stof?

Feit is dat tijdens het gebruik van antimicrobiële stoffen veel micro-organismen hebben geleerd weerstand te bieden tegen de werking van de geneesmiddelen. In een poging de vitale functies van het staal voort te zetten, produceren de sluwe bacteriën een enzym dat het antibioticum vernietigt. Zo worden penicilline- en cefalosporinepreparaten die de beta-lactamring bevatten, geïnactiveerd door het penicillinase-effect dat bepaalde micro-organismen produceren.

Wetenschappers ontdekten dit vermogen van bacteriën onmiddellijk na de creatie van amoxicilline. Er werd snel een “tegengif” gevonden, dat clavulaanzuur bleek te zijn. De structuur is vergelijkbaar met die van de beta-lactam penicillines.

Clavulaanzuur inactiveert beta-lactamases (een groep enzymen, waaronder penicillinase), door de actieve sites van deze enzymen te blokkeren. Clavulaanzuur in antibacteriële geneesmiddelen heeft dus een beschermende functie. Het antibioticum kan de bacteriën niet vernietigen en behoudt dus zijn fysische en chemische structuur en dus zijn farmacologische werking.

Er zij op gewezen dat niet alle micro-organismen penicillinase produceren. Daarom is onbeschermde Amoxicilline tot dusver met succes gebruikt voor de behandeling van ziekten die worden veroorzaakt door vatbare bacteriën.

Hoe werkt Augmentin?

Augmentin werkt door de kracht van twee krachtige geneesmiddelen te combineren; deze geneesmiddelen zijn amoxicilline en clavulanaat.

Amoxicilline is een ampicilline-analoog die is afgeleid van de basiskern van penicilline. Dit geneesmiddel is werkzaam tegen zowel grampositieve als gramnegatieve bacteriën, een fysische structuur die bacteriën gemeen hebben. De structuur van een bepaalde bacterie bepaalt vaak welk geneesmiddel het meest doeltreffend zal zijn tegen die bacterie.

Clavulanaat is een beta-lactamaseremmer; beta-lactamaseremmers zijn eigenlijk geen antibiotica, maar helpen enzymen te blokkeren die vaak bijdragen tot antibioticaresistentie. Door de toevoeging van een beta-lactamase blokker aan amoxicilline is Augmentin in staat veel antibiotica-resistente bacteriën te overwinnen. Dit maakt Augmentin tot een breedspectrumantibioticum, omdat het veel verschillende infecties kan behandelen.

Werkingsspectrum en farmacologisch effect

Door de werking van Augmentin worden veel vatbare grampositieve en gramnegatieve bacteriën, waaronder :

 • Staphylococcus aureus, met inbegrip van beta-lactamase-producerende stammen;
 • Streptococcus;
 • Neisser, de veroorzaker van gonorroe;
 • E. coli, met inbegrip van beta-lactamase producerende stammen;
 • Enterobacteria ;
 • Klebsiella;
 • Moraxella;
 • Proteus.

Bovendien wordt opgemerkt dat meticillineresistente stammen van Staphylococcus aureus, die gevaarlijke ziekenhuisinfecties veroorzaken, gevoelig zijn voor Augmentin.

Het werkingsmechanisme van amoxicilline is zeer eenvoudig. Het blokkeert de synthese van de celwand van een antibiotica-gevoelig micro-organisme en oefent aldus een bacteriedodend effect uit.

De farmacologische werking in Augmentin heeft slechts één werkzaam bestanddeel – amoxicilline. Clavulaanzuur heeft geen antibacteriële werking.

Indicaties voor gebruik

Indicaties voor het krijgen van Augmentin – is een ontstekingsziekte die wordt veroorzaakt door ziekteverwekkers die gevoelig zijn voor amoxicilline. We hebben al gezegd dat Augmentin tot de geneesmiddelen bij uitstek behoort bij de behandeling van vele infectieziekten. Laten we proberen de belangrijkste indicaties voor het gebruik van dit echt krachtige antibioticum op een rijtje te zetten:

 • Infectie van de bovenste luchtwegen, zoals bronchitis (ontsteking van de bronchiën), longontsteking (gelijktijdige ontsteking van de bronchiën en de longen), longontsteking (longontsteking), longabcessen (zweren);
 • Oropharyngeale infectie: bacteriële tonsillitis (angina), faryngitis, stomatitis;
 • KNO-infecties: otitis media, sinusitis;
 • Huidinfecties: bacteriële schaafwonden en andere aandoeningen veroorzaakt door beta-lactamase producerende stammen van Staphylococcus aureus, Klebsiella en E. coli;
 • Infecties van het urogenitale stelsel: blaasontsteking (cystitis), pyelonefritis (nierontsteking), urethritis (ontsteking van de plasbuis);
 • Bekkeninfecties, inclusief postpartum, abortus en andere procedures;
 • Ziekten die via seksueel contact worden overgedragen: gonorroe, syfilis;
 • Post-operatieve infectie;
 • Osteomyelitis – ontsteking van het botweefsel.

Wanneer Augmentin innemen?

Het complex van amoxicilline en clavulanaat-kalium wordt perfect geabsorbeerd. Een uur na orale toediening is de maximale concentratie antibioticum in het bloed aanwezig.

De absorptie- en distributiesnelheid van het belangrijkste actieve bestanddeel – amoxicilline – is dezelfde, ongeacht de maaltijd. Het doseringsschema van clavulanaat-kalium is echter nog steeds van waarde. Bij klinische proeven is gebleken dat de absorptie van clavulaanzuur veel hoger is wanneer het met voedsel wordt ingenomen dan op een lege maag.

Wetenschappers van GlaxoSmithKline hebben een studie verricht naar de farmacokinetiek van het geneesmiddel. Er werd vastgesteld dat de relatieve biologische beschikbaarheid van Augmentin aanzienlijk vermindert wanneer het geneesmiddel oraal wordt toegediend op 30 en 150 minuten na een vetrijk ontbijt.

De studie van de farmacodynamica heeft uniforme richtsnoeren ontwikkeld voor het innemen van Augmentin-tabletten en -suspensies voor kinderen. Om de maximale dosis van het geneesmiddel op de plaats van bestemming te krijgen, moet het geneesmiddel dus aan het begin van de maaltijd worden ingenomen.

Het gebruik van Augmentin

Allereerst wil ik benadrukken dat Augmentin de referentie is bij de behandeling van ziekten van de orofarynx, de bovenste en onderste luchtwegen, die voornamelijk worden veroorzaakt door Gram-positieve micro-organismen. Het spectrum van het product is zo breed dat het vrijwel alle ziekteverwekkers kan bestrijken.

Helaas “dekken” veel therapeuten graag twee of zelfs drie antibiotica. Vaak stelt de waakzame arts zo de poliklinische en zelfs ziekenhuisbehandeling van longontsteking gerust. Het behandelingsschema voor ongecompliceerde longontsteking is dan ook “hoog gegrepen” en bevat een aantal antibiotica, waaronder Augmentin. De combinatie van intraveneuze en tabletvormen van verschillende antibacteriële geneesmiddelen is bijzonder indrukwekkend.

Patiënten zijn zich er niet eens van bewust dat een goed gekozen Augmentin geen toevoeging van een ander antibioticum behoeft. De activiteit van amoxicilline tegen Streptococcus pneumoniae (de belangrijkste verergerder van longontsteking) is veel beter dan die van ampicilline en benzylpenicilline. Daarom kan Augmentin in de meeste gevallen van longontsteking, veroorzaakt door stammen met een intermediaire gevoeligheid voor ampicilline en benzylpenicilline, als monotherapie worden gebruikt.

Bij de behandeling van infecties van de urogenitale tractus (ontsteking van de nieren, de blaas, de bekkenorganen) worden de fluorochinolone antibiotica nog steeds beschouwd als de geneesmiddelen bij uitstek. Het gebruik van deze groep geneesmiddelen is echter gecontra-indiceerd bij kinderen. Daarom kan bij pediatrische patiënten met dergelijke infecties Augmentin worden toegepast.

De juiste dosering voor kinderen

Volgens de aanwijzingen voor het gebruik van Augmentin bij kinderen is de doseringsaanpassing afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Zuigelingen tot de leeftijd van drie maanden

Het urinesysteem van kinderen van deze leeftijd is nog niet volledig functioneel, zodat de eliminatie (uitscheiding) van standaarddoses Augmentin moeilijk kan zijn. Daarom is de aanbevolen dosis 30 milligram geneesmiddel per kilogram lichaamsgewicht per dag. Veelvuldige inname – tweemaal per dag, d.w.z. om de 12 uur.

Kinderen ouder dan drie maanden

Vanaf deze leeftijd kan uw arts twee versies van de suspensie voor kinderen voorschrijven:

Augmentin 200 mg in 5 ml Augmentin 400 mg in 5 ml, tweemaal daags toegediend, om de 12 uur.
Augmentin 125 mg in 5 ml Augmentin 250 mg in 5 ml, driemaal daags toegediend – om de 8 uur.
De meeste deskundigen geven de voorkeur aan een ophanging van 12 uur. Naar verwachting zullen deze formuleringen veel minder snel diarree veroorzaken dan de 8-uurs Augmentin-suspensie.
Er moet echter rekening mee worden gehouden dat de Augmentin 200 mg en 400 mg suspensies in de formulering aspartaam bevatten, zodat ze niet mogen worden gebruikt bij patiënten met fenylketonurie.

Laten we proberen te begrijpen hoe we de dosis van Augmentin voor kinderen moeten berekenen.

In de gebruiksaanwijzing staat dat :

Augmentin 12-uurs suspensie voor kinderen wordt gedoseerd op basis van een dosis van 45 mg / kg lichaamsgewicht voor ernstige infecties en 25 mg / kg – in minder ernstige gevallen;
8 uur suspensie Augmentin ontworpen op 40 mg / kg in ernstige gevallen en 20 mg / kg – in milde gevallen.
Onder “ernstige infectie” wordt verstaan: otitis media, infecties van de lagere luchtwegen (longontsteking), sinusitis en aandoeningen met symptomen van ernstige intoxicatie en licht.

Hier is een voorbeeld. Als de baby 8 kg weegt, heeft hij voor de gemiddelde ernst van bronchitis 200 mg Augmentin per dag nodig, verdeeld over twee doses. Ervan uitgaande dat 5 ml van de afgewerkte suspensie 200 mg antibioticum bevat, moet het kind elke 12 uur 2,5 ml van het geneesmiddel toegediend krijgen.

Kinderen van 40 kg of meer

Bij kinderen in de oudere leeftijdsgroep wordt Augmentin gedoseerd volgens de aanbevelingen voor volwassenen.

Ten slotte beschrijven we de standaarddosis Augmentin; we willen het belang benadrukken van het advies van een bekwame arts. Ondanks de soms uitvoerige beschrijving van de dosisberekening voor kinderen in de gebruiksaanwijzing of artikelen over Augmentin, is het beter om niet zelfstandig aan de slag te gaan met de keuze van de dosering en de teugels over te laten aan een specialist. Alleen een arts kan de ernst van de ziekte van uw kind juist inschatten en de juiste dosis antibioticum kiezen. Houd dit in gedachten en overschat uw capaciteiten niet. Controleer ook altijd de instructies die direct bij het geneesmiddel worden geleverd.

Dosering voor volwassenen

De situatie is veel eenvoudiger als het gaat om doseringen voor volwassenen. Er moet echter rekening worden gehouden met de ernst van de ziekte.

Voor het gebruik van Augmentin-tabletten wordt in de beschreven instructies een standaarddosis voor volwassenen van 500 mg om de 12 uur of 250 mg – om de 8 uur beschreven.

Voor de behandeling van ernstigere ziekten en infecties van de lagere luchtwegen wordt de dosering van Augmentin verhoogd tot 875 mg om de 12 uur of 500 mg om de 8 uur.

Volwassenen die moeite hebben met het in zijn geheel doorslikken van tabletten kunnen in plaats van Augmentin 500 mg een suspensie van 125 mg of 250 mg nemen. In dit geval vervangen de 875 mg tabletten de Augmentin suspensie die 200 of 400 mg van het antibioticum bevat.

Penicilline allergie: Mis het niet!

De belangrijkste contra-indicatie voor het gebruik van Augmentin is een allergische reactie op penicilline-antibiotica.

Tijdens de post-marketing studies van Augmentin, die al ongeveer 30 jaar lopen, is een aantal ernstige gevallen van individuele overgevoeligheid voor het geneesmiddel geregistreerd. Zij bleken een anafylactische reactie te hebben op een penicilline antibioticum, Amoxicilline.

Ik wil patiënten geruststellen die nog steeds niets weten over allergieën. In alle gevallen traden de individuele reacties op Augmentin op bij patiënten met een allergie voor penicilline of andere geneesmiddelallergenen in een hoeveelheid van meer dan twee.

Let ook op de kruisgevoeligheid van penicilline en cefalosporine antibiotica. Als de patiënt een voorgeschiedenis van allergieën heeft, bijvoorbeeld voor ceftriaxon, is de kans op een reactie op Augmentin zeer groot. In dergelijke situaties is het risico het gewoon niet waard – het is veel gemakkelijker en veiliger om een antibioticum uit een andere groep te kiezen.

Contra-indicaties

Laten we proberen de belangrijkste contra-indicaties voor Augmentin op een rij te zetten:

 • Een allergische reactie op penicilline of cefalosporine antibiotica;
 • Abnormale leverfunctie tijdens behandeling met Augmentin in het verleden (d.w.z. eerdere ontvangst van een preparaat);
 • Idiosyncrasie van de bestanddelen van Augmentin;
 • Besmettelijke mononucleosis. Verkeerde toediening van penicilline bij deze ziekte (let op de virale ziekte) leidt tot het ontstaan van de karakteristieke huiduitslag.

Tijdens zwangerschap en borstvoeding is Augmentin voorwaardelijk toegestaan. Deze nogal vage zin betekent alleen dat er niet voldoende klinisch onderzoek naar het effect van het geneesmiddel op het verloop van de zwangerschap is verricht. Het geneesmiddel passeert ongetwijfeld de placentabarrière en komt in de moedermelk terecht.

Door zijn uiterst geringe toxiciteit en breedspectrumantibioticum is Augmentin echter juist het middel bij uitstek voor de behandeling van vele infectieziekten bij zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Bijwerkingen

Laten we proberen de belangrijkste bijwerkingen op te sommen die kunnen optreden tijdens of na een behandeling met Augmentin:

Intestinale dysbiose
De zogenaamde “dysbiose”, waar artsen en apothekers bang voor zijn, ontwikkelt zich soms echt na een behandeling met antibiotica. In de geneeskunde wordt dit fenomeen pseudomembraneuze colitis genoemd. De reden voor deze complicatie is dat behandeling met antibiotica de normale darmflora kan veranderen. Deze opportunistische micro-organismen kunnen zich gaan vermenigvuldigen en toxines produceren.

Uit studies blijkt dat de belangrijkste oorzaak van colitis in verband met antibiotica-behandeling een toxine is, geproduceerd door Clostridium. Diarree, vaak het enige symptoom van de complicaties, kan variëren in ernst, van mild tot ernstig in de meeste gevallen. Dit laatste komt het meest voor bij patiënten met immunodeficiëntie.

Gemiddeld 9% van de Augmentin-patiënten heeft last van antibiotica-gerelateerde diarree.

Afwijkingen van de leverfunctie
Het negatieve effect van Augmentin op de lever en de galwegen wordt in minder dan 5% van de gevallen vastgesteld. Tegelijkertijd herstelt bij de meeste patiënten de functie van het hepatobiliair systeem zichzelf na het stoppen van het antibioticum.

Ernstige schendingen, resulterend in leverweefselschade, zijn in zeldzame gevallen gemeld. Zo bevestigt GlaxoSmithKline het bericht van een sterfgeval als gevolg van de hepatotoxische werking van Augmentin. Wij haasten ons echter om de patiënten die haar ter harte hebben genomen, gerust te stellen. De waarschijnlijkheid van zo’n reactie is bijna nul – het is slechts mogelijk bij één van hun 4.000.000 patiënten!

Om complicaties bij langdurige behandeling met Augmentin te voorkomen, raden deskundigen echter aan de leverfunctie periodiek te controleren.

Dermatitis llergica
De kans op het ontstaan van dermatologische laesies tijdens de behandeling met Augmentin is 3%. In het algemeen vereisen deze symptomen geen stopzetting van het antibioticum en worden zij aan het eind van de behandeling getest.

Misselijkheid en braken